De average employee doesn’t exist

Uit recent onderzoek blijkt dat medewerkers minder tevreden zijn over hun baan in vergelijking met voorgaande jaren. Dit is gedeeltelijk toe te schrijven aan het feit dat er meer flexibiliteit wordt verwacht. Een logisch gevolg hiervan is dat werknemers hierdoor steeds moeilijker een balans tussen werk en privé weten te vinden.

Wat is er met het thuiswerken gebeurd? Wij dachten dat werkgevers juist flexibel waren door mogelijkheden voor thuiswerken te bieden. U weet wel; geen gestress meer in de file en geen reistijd meer. Kortom, meer tijd voor jezelf (of het gezin). Maar misschien dat dit juíst voor stress zorgt, want de scheidslijn tussen werk en privé wordt hiermee wel erg dun.

Geen wonder dus dat thuiswerken op z’n retour is. Bij Honeywell, met 11 vestigingen in Nederland, is het weer de regel om fysiek op kantoor aanwezig te zijn. En ze zijn niet de enige, ook IBM en Yahoo beperken het thuiswerken. Dus toch maar weer met z’n allen naar kantoor zo lijkt de trend.

Thuiswerken wordt steeds populairder

Maar wacht even met die memo naar uw medewerkers! Uit een recente telling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat thuiswerken steeds populairder wordt. Als een van de voordelen wordt genoemd dat thuiswerkers minder vaak ziek zijn dan mensen die op en neer reizen naar hun werk.

Jongere medewerkers hebben meer behoefte aan ondersteuning

Wat is nu wijsheid. Van klantenexpert Jos Burgers hebben we geleerd dat de gemiddelde klant niet bestaat. We kunnen vaststellen dat ook de gemiddelde medewerker niet bestaat. Alleen al tussen jongere en oudere werknemers worden verschillen geconstateerd. Jongere werknemers hebben meer behoefte aan frequente ondersteuning van een leidinggevende. Daarnaast zullen jongeren zich wat meer moeten bewijzen voor het bedrijf. Voor kansen op promotie moeten zij waken voor uit het oog, uit het hart. De sociale aspecten van het kantoorleven waarderen jongeren ook wat sterker dan oudere generaties. Thuiswerken geeft ouderen meer gelegenheid om werk en privétaken te combineren.

Los van individuele verschillen zullen verschillen in bedrijfscultuur en de sector waarin uw organisatie actief is ook van invloed zijn. Er is dus helaas geen gouden recept waardoor u bent aangewezen op uw eigen beoordelingsvermogen. Dat wil echter niet zeggen dat wij u niet kunnen helpen deze keuze te vereenvoudigen. Houd daarom onze website in de gaten 😉

Ongeacht de keuze voor wel, niet of onder voorwaarden thuiswerken, helpen wij u inzichtelijk te maken wie op kantoor aanwezig is.